Ooievaars in de blauwe lucht

_TVS2341 Afgelopen dinsdag was het een mooie lente dag met een mooie strakke blauwe lucht, boven de Neushoorns zweefde de Ooievaars in die blauwe lucht. prachtig te zien.

In Afrika leven grote groepen ooievaars. Het opvallende aan deze vogelsoort is dat men in Afrika nooit nesten ziet met jonge ooievaars. Daar is een logische reden voor. Afrika wordt namelijk in feite in Nederland geboren.

_TVS2346De dieren trekken namelijk speciaal naar Europa, waaronder ook veel naar Safaripark Beekse Bergen, om daar te broeden in grote nesten. Dit jaar zijn er al tien ooievaars uit het ei gekropen. In het najaar vliegen de ooievaars weer terug naar Afrika. Eerstejaars jongen gaan allemaal op trek en blijven in hun overwintering gebied tot ze geslachtsrijp zijn. Afrika wordt dus eigenlijk in Nederland geboren.
_TVS2345Op kraamvisite
De bezoekers van het safaripark kunnen dagelijks in mei op kraamvisite bij de ooievaars. De ooievaars hebben door het hele park heen nesten gebouwd voor hun kroost. Het best bezochte nest is gebouwd op 5 meter hoogte, pal boven de ingang van het park. Het nest heeft een diameter van 1,5 meter.

_TVS2344Vliegoefeningen
In de maand mei is een bezoek aan het nest bij de ingang extra interessant. Een van de jongen doet dan dagelijks een vliegoefeningen onder toeziend oog van een volwassen ooievaar. Bron: Safaripark Beekse Bergen

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *