groene Cicade en Larve

Ik zag een klein blauw/groen gekleurd insectjes, de naam is Groen Cicade latijnse naam Cicadella viridis

En larve van het lieveheersbeestje ls de larve net uit het ei kruipt, is deze enkele millimeters lang en zeer donker tot zwart van kleur. De larve groeit snel en krijgt na enkele vervellingen een kenmerkende grijsblauwe kleur met oranje vlekken. Na iedere vervelling zijn de poten en het lichaam bleek van kleur, maar na enige tijd kleurt dit terug naar zwart.
De larve heeft een opvallend langwerpig lichaam dat enigszins driehoekig is van vorm; het voorste deel is duidelijk breder dan de achterzijde die in een punt eindigt. De poten zijn altijd zwart van kleur en relatief groot en dik in vergelijking met de poten van keverlarven uit andere families. Het lichaam is duidelijk verdeeld tien segmenten en op ieder segment zijn enkele wrat-achtige bulten aanwezig die voorzien zijn van gestekelde borstels. Op de eerste drie segmenten, die later het borststuk zullen vormen, zijn deze sterk vergroot. De larve heeft twee relatief grote kaken, maar nog geen dekschilden en ook vleugels ontbreken.
Op ongeveer het midden van het lichaam, op het derde segment achter de kop, zijn aan de flanken twee oranje verdikkingen aanwezig. Ook op het zesde segment achter de kop zijn dergelijke structuren aanwezig, op ongeveer een derde van het lichaam gezien vanaf de achterzijde. Dit zijn klieren die dezelfde afweerstof als de volwassen lieveheersbeestjes afscheiden bij gevaar; een bittere, onsmakelijke gele vloeistof. Het voorste lichaamssegment, dat vlak achter de kop is gelegen, is grotendeels oranje van kleur en heeft enkele zwarte vlekken.
De larve wordt afhankelijk van het voedselaanbod ongeveer 8 tot 12 millimeter lang voor de verpopping plaatsvindt, zie ook onder voortplanting.

Bron: Wikipedia – Foto T.V.S. Nature Photography

2 Reacties

  1. Beste, ik zit momenteel met heel veel van die larven in mijn tuin. Zijn deze schadelijk? Mijn kindje van 7maanden speelt namelijk heel graag in de tuin! Zo ja, wat kan ik hier aan doen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
    Ps. Bedankt voor deze post. Ik vond niets over dit kleine insect, tot ik de foto op deze website vond!

  2. Hallo Kelly,

    Het zijn larve van lieveheersbeestjes echt schadelijk zijn ze niet voor volwassene voor de kleintjes kan ik niet zeggen.
    het zijn wel nuttige beestjes voor de bladluis in de tuin.
    groetjes Tonnie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *