Viervlek Libelle

Vandaag kwam ik de Vliervlek Libelle tegen tijdens mijn wandeltocht door het bos en over de hei in de Witbrant

De viervlek (Libellula quadrimaculata) is een echte libel uit de familie van de korenbouten (Libellulidae).
De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2010, de trend van de populatie is volgens de IUCN stabiel. De viervlek is zowel in Nederland als België vrij algemeen. De soort komt in grote delen van Europa voor, behalve in het zuiden van Italië, Griekenland, IJsland en het Noorden van Noorwegen. Daarnaast komt hij ook in Noord-Amerika voor.
Uiterlijk

Een middelgrote libel met een lengte variërend tussen 40-48 mm. De viervlek is de enige libel met een duidelijke zwarte vlek bovenaan in het midden van de vleugels (vier in totaal). Er is tevens een vlek op het pterostigma. De achtervleugel heeft een donkere basisvlek. Boven de donkere basisvlek is een bruinoranje vlek aanwezig die tevens op de voorvleugel aanwezig is. Het voorste deel van het achterlijf is grotendeels oranje van kleur en het achterste deel van het achterlijf is eerder zwart van kleur. Op de zijkanten van het achterlijf zitten gele vlekken.
De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes doordat ze lange, in het midden iets verdikte achterlijfsaanhangsels hebben die uiteenwijken. Bij de vrouwtjes wijken de achterlijfsaanhangsels niet uiteen, maar lopen ze uit in een spitse punt.

Biotoop

Stilstaande wateren met een rijke vegetatie.

handtekening.5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *