Groene Specht

groene-specht

Groene Specht mannetje

Vanmiddag viel mijn oog op gescharrel in de sloot een Groene Specht, hij viel niet zo op met zijn groene kleur tussen het gras en de bramenstruiken zijn rode pet verraden hem.

De groene specht (Picus viridis) is een vogel die behoort tot de familie spechten, en komt ook voor in Nederland en Belgiƫ.
Kenmerken
De vogel is 31 tot 34 cm groot en 160 tot 250 gram zwaar. De groene specht is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek, is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en de keel witachtig. De vleugelveren zijn bruinzwart, gelig of bruinwit gevlekt, de stuurveren zijn groengrijs en zwart geband; de ogen zijn blauwwit en de poten en snavel zijn loodgrijs. Hij beweegt zich gemakkelijker op de grond voort dan de meeste spechten en timmert minder op bomen. Deze specht roffelt maar weinig, maar heeft een luide lach. De tong is 10 cm lang. De tong gaat onderhuids over de schedel en komt zo in de bek en kan zeer ver worden uitgestoken, teneinde insecten te vangen.

groene-specht.1Vrouwtjes hebben een zwarte streep onder het oog, die baardstreep wordt genoemd. Bij mannetjes is deze rood en zwartomzoomd.

Voedsel
Bestand:WoodPecker Pivert.ogg
Hij zoekt zijn voedsel dat hoofdzakelijk uit wormen en insecten bestaat meer op de grond. Hij is dol op rode mieren maar eet ook andere insecten en bessen.

Voortplanting
Het wijfje legt 6-8 witte eieren in een boomholte, die door beide ouders worden uitgebroed.

Verspreiding
De groene specht leeft vooral in gebieden waar boomaanplant -meest loofhout- afwisselt met open stukken. ’s Winters dwaalt hij veel rond en is dan ook in tuinen waar te nemen. Het verspeidingsgebied is Europa en Voor-AziĆ«. Er zijn vier ondersoorten, binnen Europa zijn er drie ondersoorten waaronder de Iberische groene specht op het Iberisch Schiereiland.

handtekening.5

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *