Okapi in Safaripark Beekse Bergen

_TVS2468Gisteren 5 maart 2013 was een mooie lente dag om weer eens een bezoekje te brengen aan het Safaripark Beekse Bergen, en de nieuwe aanwinst te gaan bewonderen zijn naam is Zukuma.
Sinds 9 februari 2013 is er een nieuwe zeldzame bewoner in Safaripark Beekse Bergen een Okapi, Een tweede okapi komt hem zo snel mogelijk vergezellen,

_TVS2471.1Er wordt een groep okapi’s gehouden voor gedragsstudies en fok. Ook worden zieke dieren en wezen opgevangen. Door het beschermen van dit grote natuurgebied, met de okapi als mascotte, worden ook de overige dieren en planten in het gebied beschermd.

De okapi (Okapia johnstoni) is de nauwste nog levende verwant van de giraffe. Het dier komt in het wild voor in de regenwouden in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De okapi werd pas in 1901 formeel voor de wetenschap beschreven door Philip Lutley Sclater.

_TVS2472De lichaamsbouw van de okapi is vergelijkbaar met die van de giraffe, met een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner, met een (ook in verhouding) veel kortere, dikke nek.
De okapi heeft een kastanjebruin tot chocoladebruin lichaam, met zwarte en witte strepen en vlekken op de poten en een witte strepentekening op de achterzijde. Deze tekening is voor elk dier uniek, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Het gebied rond de mond is zwart, met een witte kaaklijn en wangen en een bruinig voorhoofd.
Met de lange blauwe tong kan de okapi bladeren en knoppen van takken halen. De tong is zo lang, dat de okapi zijn eigen oren kan schoonlikken. Het mannetje heeft korte, met huid bedekte hoorntjes. Mannetjes worden niet zo groot als vrouwtjes, en zijn vaak donkerder gekleurd.
De okapi wordt 190 tot 215 centimeter lang, waarvan de staart 30 tot 42 centimeter lang wordt, en 150 tot 180 centimeter hoog. Volwassen okapi’s wegen tussen de 210 en de 250 kilogram. Vrouwtjes zijn over het algemeen 25 tot 50 kilogram zwaarder dan mannetjes.

_TVS2468.1Verspreiding en leefgebied

De okapi komt voor in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo en (vroeger) in Oeganda. Hij is voornamelijk te vinden in met dicht ondergroei begroeid regenwoud langs zijrivieren van de Kongo. Meestal houden ze zich op in de valleien langs de rivieren, boven de 500 meter hoogte. In 2006, bijna vijftig jaar na de laatste observatie in het wild, werd de soort herontdekt in het Virunga Nationaal Park in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Voedsel en gedrag

De okapi leeft voornamelijk van bladeren, twijgen en knoppen, maar ook varens, vruchten en paddenstoelen.
Okapi’s leven solitair, en mannetjes zijn waarschijnlijk territoriaal tegenover andere mannetjes. Ze vechten door met hun nekken tegen elkaar te slaan. Een vrouwtje is meestal een maand lang in oestrus. Als een vrouwtje in oestrus is, wordt ze vergezeld door een mannetje. Dit is de enige periode in het volwassen leven van een okapi dat hij wordt vergezeld door een ander volwassen dier.
Na een draagtijd van 425 tot 491 dagen wordt één kalf geboren, die de eerste maanden verborgen blijft in het struikgewas, en alleen door de moeder wordt bezocht bij het zogen. De zoogtijd duurt zes maanden. Het vrouwtje werpt tussen augustus en oktober.
Vrouwtjes zijn na 1,5 tot 3 jaar geslachtsrijp. De hoorntjes ontwikkelen zich bij mannetjes na één tot vijf jaar. Okapi’s worden 15 tot 20 jaar oud.

_TVS2470Bedreiging

Okapi’s zijn niet bedreigd, maar habitatvernietiging en de handel in bushmeat kunnen een bedreiging worden. Ook burgeroorlogen vormen een mogelijke bedreiging voor het voortbestaan van de soort. De Antwerpse Zoo in België was de eerste dierentuin ter wereld die okapi’s in het bezit had (sinds 1919) en beheert wereldwijd het stamboek van deze diersoort om de instandhouding te verzekeren. Bron Wikipedia

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *