De Kleine rode Panda

_TVS4124

Het is leuk om te zien hoe de Kleine rode Panda’s in de bomen zitten of slapen meestal slapen.

De kleine panda of rode panda (Ailurus fulgens) is een bedreigde diersoort die in Azië leeft. Net zoals de reuzenpanda eet hij bamboe. De rode panda wordt ook wel katbeer genoemd. Deze benaming doet vermoeden dat de kleine panda een beer is, maar eigenlijk is dit niet zo, in tegenstelling tot de reuzenpanda. Hij behoort tot de familie katberen (Ailuridae) waarvan het de enige nog levende soort is. De kleine panda is nauwer verwant aan wasberen dan aan beren. Er bestaan twee ondersoorten, Ailurus fulgens fulgens en Ailurus fulgens styani.

Kenmerken

De vachtkleur is rood- of kastanjebruin, afgezien van witte randjes aan de oren en witte vlekken op de wangen, rond de snuit en boven de ogen. Vanaf de ogen lopen brede, donkere “huilstrepen” omlaag. De staart bevat lichte en donkere ringen. Het dier heeft half-intrekbare klauwen, waarmee het goed kan klimmen. De lichaamslengte bedraagt 50 tot 64 cm, de staartlengte 28 tot 50 cm en het gewicht 3 tot 6 kg.

_TVS4121

Leefwijze

Het voedsel van dit nachtactieve dier bestaat uit bamboescheuten en –bladen, grassen, wortels, vruchten, maar ook uit larven, eieren, muizen, hagedissen en vogeltjes. De territoriumgrenzen worden gemarkeerd met urine en een muskusachtige uitscheiding uit de anaalklieren. De communicatie geschiedt door middel van korte fluit- en pieptonen.

Voortplanting

Het is een solitair dier dat in de voortplantingstijd paarbindingen aangaat. De jongen komen meestal ter wereld in een boomholte, bekleed met bladeren, mos en ander zacht materiaal. Een nest, dat wordt aangelegd in een takvorm, onder boomwortels of in dichte bamboebosjes, telt 2 tot 5 jongen. Moeders en jongen blijven enkele jaren bijeen. Bij dieren in gevangenschap duurt de draagtijd 90 dagen plus nog een wisselend aantal dagen waarin de eisprong wordt uitgesteld.

_TVS4118

Verspreiding

Deze soort komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Gematigde bergwouden op hoogten tussen 1800 en 4000 meter vormen de voornaamste habitat van deze soort. foto’s T.V.S Bron : Wikipedia