De boomklever en de Koolmeesjes komen weer op bezoek in de tuin omdat ik weer een paar pinda zakjes heb opgehangen aan het vogelhuisje, de koolmeesjes zijn daar niet erg blij mee.
De Boomklever
Een gedrongen, plompe, actieve vogel met een stevige, puntige snavel. Blauwgrijze kruin en bovendelen, isabelkleurige onderdelen met roodbruine flanken, wangen en keel wit, zwarte streep door oog. Juveniel zonder roodbruin. Beweegt over boomstammen en takken met kleine, schokkerige sprongen, in alle richtingen met evenveel gemak, zonder staart te gebruiken. Noten en zaden worden vastgezet tussen boomschors en met de snavel opengehakt. Golvende vlucht, als spechten. Nestelt in boomholten. Ingang wordt soms verkleind met modder. ’s Winters vaak rondtrekkend met groepen mezen.
De koolmees
14 cm. Grootste algemene mees. Kop zwart met witte wangen, bovendelen groen, onderdelen geel met brede zwarte streep van keel tot op onderstaart dekveren, vleugels groenblauw met witte vleugelstreep en witte punten aan tertials, staart blauwzwart met witte buitenste pennen, stevige zwarte snavel. Kleine gelige vlek in nek doet aan Zwarte Mees denken, maar bij deze is de vlek veel groter en witter. Mannetje heeft bredere zwarte band over buik dan vrouwtje; juveniel als adult maar doffer. Foerageert veel op de grond en in lagere delen van bomen en struiken. Broedt veel in nestkasten in nabijheid van mensen.
Bron: wikipedia    Foto’s T.V.S. Nature photography