Afrikaanse lepelaar

Dit jaar zijn zijn we in Fuergirola naar een dierentuin geweest,  het was geen grote dierentuin, maar wel heel mooi aangelegd en toch nog met heel veel verschillende dieren, waaronder ook de Afrikaanse Lepelaar met een nest eieren..

De vogel is 90 tot 91 cm lang en weegt gemiddeld 1790 gram. Net als de andere soorten lepelaars is dit een slanke, sierlijke, witte vogel met een afgeplatte, aan de top verbrede snavel. Kenmerkend voor de Afrikaanse soort zijn de roze rode poten en de kale rode huid tussen het oog en de snavel. Hierin verschilt de soort van de (gewone) lepelaar, die ongeveer even groot is. De Afrikaanse lepelaar is geheel wit.

Leefwijze

Bij het foerageren jagen ze op de tast en zwaaien ze met de snavel heen en weer in het water. Bij het opmerken van een kleine prooi tussen beide snavelhelften, klappen die razendsnel samen. Lepelaars kunnen ook ’s nachts jagen. Het dier is een gedeeltelijke trekvogel dat wil zeggen dat de soort bij droogte wegtrekt naar nattere gebieden.

Verspreiding en leefgebied
Deze soort komt voor in Afrika, bezuiden de Sahara en op Madagaskar maar mijdt de droge gebieden en het tropisch regenwoud. Het is een vogel van grote, ondiepe binnenmeren en plassen en wordt ook wel, maar minder vaak, aangetroffen in zout water zoals lagunes langs de kust, zoutpannen en riviermondingen.

Bron wikipedia.nl  Foto’s T.V.S. Nature phptography

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *