Oranje Zandoogje

Langs ons huis staan heel veel distels, en het is nu voor het eerste jaar dat er heel veel Oranje Zandoogjes op gaan zitten.

oranje zandoogje  (Pyronia tithonus)

Familie
aurelia’s (NYMPHALIDAE)
meer informatie over deze familie »

Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.

© De Vlinderstichting & Werkgroep Vlinderfaunistiek

Kenmerken
Voorvleugellengte: 16-20 mm. De bovenkant van zowel de voor- als de achtervleugel is oranje met brede bruine randen. In de vleugelpunt ligt een zwarte vlek met een dubbele witte kern (let op, dit is geen onderscheidend kenmerk: het bruin zandoogje heeft soms ook een dubbele witte kern in de vlek in de vleugelpunt). Het mannetje heeft een grote zwarte geurstreep op de voorvleugel.

Gelijkende soorten
Zie het bruin zandoogje.

Voorkomen
Een algemene standvlinder die voorkomt in twee gescheiden gebieden; het noordoosten van het land (Drenthe en de daaraan grenzende delen van Groningen, Friesland en Overijssel) en het zuiden van het land (Zeeland, Noord-Brabant en het noorden van Limburg). In het overige deel van het land wordt het oranje zandoogje nauwelijks waargenomen.

Habitat
Vooral ruige, kruidenrijke plaatsen in de halfschaduw, vaak in de buurt van struiken, struweel of bos.

Waardplanten
Diverse grassoorten, waaonder kropaar, rood zwenkgras, gewoon struisgras, grote vossenstaart en kweek.

Vliegtijd en gedrag
Eind juni-eind augustus in één generatie. De vlinders besteden veel tijd aan het zonnen; ze zitten dan met gespreide vleugels op bladeren van bomen, struiken of kruidachtige planten.

Levenscyclus
Rups: half augustus-eind juni. De soort overwintert als halfvolgroeide rups, verscholen in een graspol. De verpopping vindt plaats tussen de vegetatie aan een verdorde grashalm. Bron: Vlindernet.nl  Foto’s T.V.S. Nature photography

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *