Leikeven

 

P1000469

Leikeven Huis ter Heide

Een prachtig gebied het Leikeven bij Huis ter Heide tussen Tilburg de Moer en Loon op zand.

De Loonse Heide is een nieuw natuurgebied, gelegen tussen Tilburg en Loon op Zand. Het meet 300 ha en is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten.

Dit voormalig natte heidegebied werd in het begin van de 20e eeuw ontgonnen en maakte plaats voor een landbouwgebied, terwijl er onder meer ook een vuilstort werd aangelegd. De vennen Plakkeven en Leikeven werden uitgespaard en kwamen min of meer geïsoleerd te liggen. Later kwamen er ook hoogspanningslijnen en vanuit het zuiden rukten de Tilburgse flats en bedrijventerreinen op. Hierdoor verrommelde het gebied.

Het werd echter voorbestemd om terug te worden getransformeerd tot natuurgebied. Vanaf 1992 begonnen de werkzaamheden aan het zogeheten Plan Lobelia, vernoemd naar de eens in de vennen voorkomende waterlobelia. Vooral het Leikeven werd aanzienlijk uitgebreid. De vegetatie van de vennen en omgeving, eens als “storingsvegetatie” bestempeld, omvat weer zeldzame planten als heidekartelblad en vetblad, welke nog in de zaadbank aanwezig waren. Ook de waterlobelia is er weer te vinden. De grondwerkzaamheden werden in 2010 afgerond.

In het gebied zijn wandelingen uitgezet die gedeeltelijk uit vlonderpaden over het moerasgebied bestaan.

De Loonse Heide sluit naar het noorden toe aan bij het landgoed Huis ter Heide, dat eveneens in bezit is van Natuurmonumenten.

P1000447

handtekening.5

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *