Mussen bouwen een liefdesnestje

Mussen bouwen een liefdesnestje, in het vogelhuisje heeft tot 2 keer toe een wesp zijn nest proberen te maken, nu was het weer vrij voor de vogels toen wij het weer terug op hangende hadden er 2 mussen wel interesse in, ze begonnen meteen aan hun liefdesritueel en vanmiddag begonnen ze al met het bouwen, we hebben een beetje geholpen met wat garen neer te leggen en manlief was druk in weer met het naar binnen brengen.

_TVS5695

Zelfs mensen die niets met vogels hebben, geven toe geschrokken te zijn van het nieuws dat de huismus hard achteruit gaat in Nederland. Huismussen horen zo bij het straatbeeld dat het zonder hen opeens opvallend steriel is. Nu is het niet zo dat de huismus opeens een bijzondere vogelsoort is geworden. Nog altijd kunnen huismussen op veel plaatsen worden aangetroffen. Hoewel huismussen typische zaadeters zijn, worden de jongen gevoerd met allerlei insecten, welke de noodzakelijke eiwitten voor de groei van de jongen leveren.

_TVS5686

Huismussen zoeken hun voedsel, dat voornamelijk uit bessen en zaden bestaat, op de grond. Daarbij hippen ze op een karakteristieke manier, als een stuiterende pingpongbal, in het rond. Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, in nestkasten, onderdakpannen en in gaten en kieren van gebouwen. Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen.

_TVS5697

info: Vogelbescherming –  Foto’s  T.V.S.Fotografie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *