Karmozijnrood weeskind

Vanmiddag vloog er een Nachtvlinder in onze tuin, het is een van de grotere Nachtvlinders  Karmozijnrood weeskind als hij zich bedreigt voelt dan laat hij zijn rode ondervleugels zien.

Voorvleugellengte: 29-34 mm. Deze spinneruil lijkt sterk op het eikenweeskind (C. promissa), maar heeft meestal een minder bont getekende voorvleugel. In de zwarte buitenste dwarslijn is een diepe W zichtbaar en rond de ringvlek bevindt zich een lichte vlek. De zwartachtige middenband op de karmozijnrode achtervleugel heeft de vorm van een brede bochtige W en is in het midden het breedst. De golflijn is getand, maar minder scherp dan bij het eikenweeskind.

Half juli-half september in één generatie. De vlinders komen op smeer en bloedende bomen en in mindere mate op licht. Overdag zijn ze rustend op een boomstam of een muur aan te treffen. Soms zijn ze enkele uren voor de schemering al actief.

Rups: april-juni. Jonge rupsen foerageren op de bloemen en de bladknoppen van de waardplant; oudere rupsen foerageren op de bladeren en verbergen zich overdag in een schorsspleet of op een tak van de waardplant. De verpopping vindt plaats in een cocon tussen de bladeren. De soort overwintert als ei op de waardplant.

Waardplanten: Eik.

Habitat: Uitgestrekte oude bossen

Vrij zeldzaam. Komt vooral voor op de zandgronden in het binnenland en lokaal in de duinen; ook in Zeeland wordt de soort lokaal waargenomen. RL: niet bedreigd.

Bron: Vlinderstichting.nl  Foto Tonnie Verheijden

2 Reacties

  1. Beste Tonnie,

    Op deze foto staat een karmozijnrood weeskind.
    Het rode weeskind heeft meer de kleur van bloedkoraal

    groeten,

    Sander

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *