de grijze Kraanvogel

De grijze Kraanvogel hebben een ander verblijf gekregen in het Safaripark Beekse Bergen achter in het park bij de Roofvogel.

De grijze kroonkraan (Balearica regulorum) (ook wel kroonkraanvogel genoemd) is een grote waadvogel uit de familie van de kraanvogels (Gruidae) uit oostelijk en zuidelijk Afrika. Buiten het broedseizoen leidt de vogel een zwervend bestaan. Hij komt gewoonlijk voor op graslanden, landerijen en drassige gebieden. De roep bestaat uit twee lettergrepen ma-ham.
Grijze kroonkraanvogels zijn de enige kraanvogels die regelmatig in bomen zitten. Men kan ze aantreffen in landbouwgebieden, moerassen en graslanden. De vogel wordt ook vaak in dierentuinen gehouden. Grijze kroonkranen hebben een kortere snavel dan andere kraanvogels, die meestal een langwerpige snavel hebben.. Ze wegen 3-4 kg en eten insecten en kleine zoogdieren die hij vindt bij kudden hoefdieren die ze wel eens volgen. Ze zijn 100-110 cm groot en beide geslachten hebben hetzelfde verenkleed.

In Oeganda is de grijze kroonkraan een nationaal symbool en staat zodanig ook op de Oegandese vlag en het wapen van Oeganda.

bron: Wikipedia   Foto’s T.V.S. Nature photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *