Papieren wespennest

_TVS4867

Papieren wespennest,

Enkele weken geleden waren de mussen bezig een nestje te bouwen in een vogelhuisje achter in de tuin, vorige week kwamen ze wel kijken maar gingen niet meer naar binnen, Toen dachten we al daar moet iets aan de hand zijn in het vogelhuisje, gisteren hebben we het vogelhuisje opengemaakt en er vloog een papierenwesp naar buiten en ja hoor hij was bezig om een nest te aan het maken. we hebben het papierennestje eruit gehaald, het is wel mooi om te zien hoe zo’n nest gebouwd wordt. maar je wilt ze niet in je tuin hebben want dan kun je in de zomer niet meer buiten gaan zitten.

_TVS4861

De meeste papierwespen zijn sociale wespen. De onderfamilie dankt haar naam aan de nesten, die van houtvezels worden gemaakt. Omdat de wespen de vezels fijnkauwen en in dunne laagjes aanbrengen, lijkt het nest van papier te zijn gemaakt.

De papierwespen hebben bijna dezelfde bouw als de bijen, maar zijn meestal iets smaller of kleiner. Wespen hebben ook twee paar vliezige vleugels. Op de zijkant van de wespenkop zitten twee grote langwerpige facetogen met aan de bovenzijde van de kop een drietal bijogen (ocelli). Zij hebben ook twee stevige zijwaarts bewegende kaken (mandibels) met daaronder monddelen, waarmee ze kunnen likken en zuigen. Wat bij de papierwesp (limonadewesp of steekwesp) vooral opvalt is het uiterlijk met de karakteristieke helgele en zwarte (waarschuwende kleuren) dwars tekening op het achterlijf. De werksters zijn 10 – 15 mm lang; de koninginnen ongeveer 20 mm. Een opvallend kenmerk is het propodeum of wespentaille: de sterk ingesnoerde overgang van het borststuk naar het achterlijf. Bij de werksters is het eilegapparaat (ovipositor) omgevormd tot een angel. Alleen werksters kunnen dus steken. Koninginnen en mannetjes niet

_TVS4862

Bron: Wikipedia ¬†Foto’s: T.V.S. Nature photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *