Rode en Zwarte Weekschild kever

Vandaag zijn de insecten Rode en Zwarte Weekschild kevers aan de beurt. ze worden ook weleens de Soldaatjes genoemd, ze zijn er in Rode en Zwarte kleuren.

zwartpootsoldaatje

Lengte 11-15 mm, mei-juli.

Kenmerken
Halsschild geelrood met zwarte vlek op het voorste gedeelte. De zachte dekschilden en poten donker grijs. Achterlijf eveneens geelrood.

Voorkomen
In geheel Europa in bossen en open gebieden met bosschages heel algemeen.

Levenswijze
Behoort tot de soldaatjes of weekschildkevers met ca. 50 soorten in Nederland en België. Vaak op bloemen en struiken te vinden waar ze zich met levende en dode insecten voedt . Larve leeft op de bodem van wormen en slakken, maar ook wel van plantendelen. In de winter is ze soms op sneeuw te zien.

De kleine rode weekschildkever

Ook wel soldaatje (Rhagonycha fulva), is een kever uit de familie van de weekschildkevers (Cantharidae). Er zijn verschillende soorten uit het geslacht Rhagonycha die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, de kleine rode weekschildkever is een van de meest algemene soorten.

Beschrijving

De kleine rode weekschildkever heeft net als alle weekschildkevers zachte dekschilden en een langwerpig lichaam, sprieterige poten en lange, duidelijk gesegmenteerde antennes. De lichaamslengte is 7 tot 11 millimeter, de kleur is geheel oranjerood, de achterste punten van de dekschilden zijn donkerder tot zwart gekleurd. Ook de laatste segmenten van de poten (de tarsen) en de antennes en ogen zijn donkerbruin tot zwart gekleurd. De kleine rode weekschildkever is van het rood soldaatje (Cantharis rufa) te onderscheiden door het donkere einde van de dekschilden.

Algemeen

De habitat bestaat uit graslanden en andere open landschappen, het rood soldaatje is in de zomermaanden niet zelden al parend in grote aantallen te vinden op diverse soorten schermbloemigen, waar ze van nectar snoepen en ook bloembezoekende insecten grijpen, die een belangrijk deel van het menu uitmaken. Ook de larven zijn actieve jagers die op de bodem leven van prooien als slakken en insectenlarven. De larven hebben een langwerpig lichaam en een zijde-achtige beharing, soms komen ze ’s winters als er sneeuw ligt massaal boven de grond waardoor het lijkt alsof het “wormen heeft geregend”. Bron wikipedia

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *