De levenswijze van de bloedrode heidelibel is identiek aan die van andere libellen; de larve jaagt onder water op diertjes, de volwassen libel is eveneens een rover die zijn prooien vliegend vangt maar zich voornamelijk bezighoudt met de voortplanting. De larve is meestal nachtactief terwijl de libel alleen overdag te zien is, en dan bij zonnig weer. Libellen hebben zonlicht en -warmte nodig om snel te kunnen vliegen. Als het te heet wordt neemt de libel de karakteristieke obelisk houding aan, waarbij de lichaamspunt naar boven wordt gericht. Hierdoor vangt het lichaam minder zonlicht waardoor oververhitting van het lichaam wordt tegengegaan. Dit gedrag is wel bij andere korenbouten bekend maar niet van alle libellen.
Voortplanting en ontwikkeling
De bloedrode heidelibel is een soort die pas relatief laat tevoorschijn komt en voornamelijk vliegt van juli tot oktober. De mannetjes wachten op een uit-stekende tak bij het water op een vrouwtje om te paren. Als andere mannetjes zich aandienen worden deze verjaagd. Bij de paring wordt gebruikgemaakt van een paringsrad, de paring begint in de lucht en eindigt zittend. Opmerkelijk is dat de eitjes in de regel niet in het water worden afgezet, waar de larven zich ontwikkelen, maar op de oever. Hier overwinteren de eitjes in de modder om pas het volgende jaar met een flinke regenbui te worden afgevoerd naar het water. Soms worden de eitjes te ver van het water afgezet waardoor ze geen kans maken. Eitjes die in het water worden afgezet, komen waarschijnlijk nog voor de winter uit en overwinteren als larve.
De larve leeft een jaar onder water waarbij verschillende vervellingen worden ondergaan. In de laatste stadia worden de vleugels zichtbaar als kleine schubjes aan het achterlijf. Als de larve zich volledig heeft ontwikkeld kruipt deze op een stengel en scheurt uit zijn oude huid. Dit gebeurt van eind mei tot september, met een piek in juli en augustus.