Hoornaarzweefvlieg

Vanmiddag landen er een Hoornaarzeefvlieg op de lauwierstruik, het schijnt dat hij in Nederland niet zoveel voorkomt, hij liet zich gelukkig wel fotograferen.

De stadsreus (Volucella zonaria), ook wel hoornaarzweefvlieg, is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae).

 

Beschrijving

Deze zweefvlieg wordt groter dan de meeste soorten en kan 2,5 centimeter bereiken. Het is zoals alle zweefvliegen een onschuldig diertje dat leeft van nectar en stuifmeel, maar sprekend op een gevaarlijke soort lijkt. Dit wordt mimicrygenoemd, en deze soort lijkt op de hoornaar, die tot de wespen behoort, vanwege de grootte en de oranjebruine kleuren. Andere zweefvliegen lijken meer op kleinere soorten wespen vanwege een zwart-gele bandering of meer op hommels door een dichte beharing. De belangrijkste verschillen zijn de taille, die zweefvliegen niet hebben maar wespen wel, en de zeer schichtige vliegbewegingen, de hoornaar vliegt zigzaggend en meer vloeiend. Ook zijn wespenogen meer langwerpig van vorm, die van de zweefvlieg bijna rond. Het achterlijf van de stadsreus is geel met dunne zwarte dwarsstrepen, een bruinoranje glanzend borststuk en een gele kop.

Algemeen

Opmerkelijk is de ontwikkeling van de larve, veel soorten zweefvliegenlarven eten bladluizen, maar de larve van deze soort leeft op de bodem van een bewoond wespennest. Hier voedt de larve zich voornamelijk met afval zoals dode wespenlarven en stervende wespen en richt dus geen schade aan. Hoe de weerloze vlieg het voor elkaar krijgt om zonder herkend en gedood te worden het nest binnen te dringen is niet bekend. De stadsreus komt voor in centraal en zuidelijkEuropa, noordelijk Afrika en Azië inclusief Japan. In Nederland en België is de soort niet overal algemeen.

Bron Wikipedia Foto’s T.V.S. Nature photography

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *