platbuik Libelle

Vanmorgen tijdens mijn vlinderroute kwam ik een platbuik libelle vrouwtje tegen ze was wel brutaal ze vloog steeds over mijn hoofd heen en weer, uiteindelijk ging ze op een topje van een dennenboompje zitten.

De platbuik (Libellula depressa) is een algemeen voorkomende echte libel uit de familie van de korenbouten (Libellulidae). De platbuik is een pioniersoort en meestal te vinden bij kleine wateren met weinig vegetatie. De soort komt verspreid over Europa voor.

Inhoud

De platbuik is 39 – 48 mm lang en heeft een spanwijdte van 7 à 8 cm. Het is een gedrongen libel die door zijn brede en afgeplatte achterlijf en de opvallende basisvlekken op de vleugels goed van andere soorten, zoals de bruine korenbout, te onderscheiden is. Mannetjes zijn vaak blauw berijpt op het achterlijf; dit kan ook voorkomen bij vrouwtjes, maar wel in mindere mate. Vrouwtjes zijn vaak bruinachtig met een lichtere tot gele kleur langs de zijkanten van het achterlijf.

Gedrag en voortplanting

De platbuik is vaak een van de eerste soorten bij nieuw aangelegde poelen en plasjes als grindgroeven en vijvers. Hij vliegt van eind april tot september met de piek in juni.
Het mannetje verdedigt een territorium; om dat te kunnen overzien gaat hij vaak zitten op uitkijkposten, zoals takjes of riet. Hij verjaagt platbuik-mannetjes maar ook andere libellensoorten.
De paring duurt maar enkele seconden en vindt plaats in de lucht. Het vrouwtje zet de eitjes af op de waterspiegel onder begeleiding van het mannetje.
De eitjes komen na twee tot vijf weken uit. De larve is een jager die alles grijpt wat hij aankan, inclusief kleinere soortgenoten. De ontwikkeling van larve tot imago duurt twee jaar. Bij droogte graaft de larve zich in in de modder en kan zo een tijdje overleven.

handtekening.5

2 Reacties

  1. De platbuik is toch niet zo dapper hoor want vanavond zat er een een blauw berijpt mannetje wat te genieten van de avondzon op een verdroogd takje. Plots komt er een gehakkelde aurelia aanvliegen en na een korte luchtschermutseling druipt de Platbuik af neemt de vlinder de plaats van de libelle in.

  2. Ja Vlinders zijn dapper, ik ben blij dat het weer vlindertijd is, libelle zijn ook mijn favoriete onderwerp om te fotograferen.
    groetjes Tonnie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *