Windevedermot

Windevedermot zat gisteravond tegen de raam hij lijkt wel op een tak, het is een nachtvlindertje.

Een van de meest algemene vedermotten van ons land, die met name in het najaar en in het voorjaar talrijk kan zijn. Wijd en verbreid.
Landelijk te vinden o.a. binnen de bebouwde kom, stedelijke gebieden, ruigten en akkers waar de voedselplanten voor handen zijn.

Herkenning

De soort overwintert als adult, en is daarmee een van de vedermotten die het hele jaar door te zien is zowel in als buitenshuis. Komt in de schemering en de vroege avond goed op licht. De vlinder is overdag goed op te jagen uit de vegetatie of te slepen in de vroege avond of schemering.

Levenswijze ‘biologie’

Rups leeft op verschillende planten waaronder op winde, overdag aan de onderzijde van het blad voedend – in de nacht is dit net andersom. Ook opvallend vaak de stamper en zaden uit de bloemen etend. Rups groen, met een wat lichtere dorsale band met een duidelijke setae. Voor de verpopping verkleurt de rugstreep c.q. dorsale band naar roze. Volgroeide exemplaren hebben een maximale afmeting van circa 15 mm De soort is gemakkelijk te kloppen uit winde langs akkers of perken, tussen begin juni en begin oktober. De volgroeide rups verpopt onder het blad of in de buurt van de waardplant elders op een andere plant.

Bron: vlindernet.nl  Foto’s T.V.S. .Nature photography

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *