Berenbos

Woensdag 8 september 2009 zijn we met het uitstapje van de oud medewerkers van het Tweesteden Ziekenhuis uit Tilburg en Waalwijk naar het Ouwehandsdierenpark geweest het was wel een regenachtige dag, maar op het eind van de middag ging toch het zonnetje schijnen, Voor mij  vind ik het Berenbos nog steeds het moois waar de Beren en Wolfen samen leven in het bos.

Beren (Ursidae) vormen een familie binnen de orde der roofdieren (Carnivora). Ze behoren net als de hondachtigen, zeeroofdieren, kleine beren en marterachtigen tot de onderorde Caniformia. De familie omvat acht soorten in vijf geslachten. De eerste beren waren niet groot, maar ze hebben zich ontwikkeld tot grote landroofdieren: de Kodiakbeer (een ondersoort van de bruine beer) en de ijsbeer zijn de grootste landroofdieren op aarde. Huidige beren zijn groot, met stevige, korte ledematen en een kleine staart.

 

Beren zijn zoolgangers. Ze kunnen voor een korte periode hoge snelheden bereiken en zijn over het algemeen alleseters, met een voorkeur voor plantaardig voedsel. Uitzonderingen zijn de vegetarische reuzenpanda, die uitsluitend bamboe eet, en de carnivore ijsbeer, die zelden plantaardig voedsel eet en zich voedt met zeehonden en vis.

Pasgeboren beertjes zijn zeer klein (tot 700 gram), onbehaard en hulpeloos. In de oudheid schreef Aristoteles dat de moeder de vormloze jongen “in vorm likte”. Daaraan danken we de uitdrukking “een ongelikte beer”.

Bron: Wikipedia.nl  Foto’s T.V.S. Nature Photography