Kleine rode Panda

In het Safaripark Beekse Bergen wonen 2 kleine rode Panda’s ze hebben een prachtige vacht, gisteren waren ze goed in beweging meestal liggen ze te slapen.

De kleine panda, rode panda of katbeer (Ailurus fulgens) is een bedreigde diersoort die in Azië leeft. Net zoals de reuzenpanda eet hij bamboe. De kleine panda is geen beer, maar behoort tot de familie katberen (Ailuridae) waarvan het de enige nog levende soort is. De kleine panda is nauwer verwant aan wasberen dan aan beren. Er bestaan twee ondersoorten, Ailurus fulgens fulgens en Ailurus fulgens styani.
Uiterlijke kenmerken
De vachtkleur is rood- of kastanjebruin, afgezien van witte randjes aan de oren en witte vlekken op de wangen, rond de snuit en boven de ogen. Vanaf de ogen lopen brede, donkere “huilstrepen” omlaag. De staart bevat lichte en donkere ringen. De rode panda heeft half-intrekbare klauwen, waarmee het goed kan klimmen. De lichaamslengte bedraagt 50 tot 64 cm[2], de staartlengte 28 tot 50 cm en het gewicht 3 tot 6 kg.

Leefwijze

Het voedsel van dit nachtactieve dier bestaat uit bamboescheuten en –bladen, grassen, wortels, vruchten, maar ook uit larven, eieren, muizen, hagedissen en vogeltjes. De territoriumgrenzen worden gemarkeerd met urine en een muskusachtige uitscheiding uit de anaalklieren. De communicatie geschiedt door middel van korte fluit- en pieptonen.

Voortplanting
Het is een solitair dier dat in de voortplantingstijd paarbindingen aangaat. De jongen komen meestal ter wereld in een boomholte, bekleed met bladeren, mos en ander zacht materiaal. Een nest, dat wordt aangelegd in een takvorm, onder boomwortels of in dichte bamboebosjes, telt 2 tot 5 jongen. Moeders en jongen blijven enkele jaren bijeen. Bij dieren in gevangenschap duurt de draagtijd 90 dagen plus nog een wisselend aantal dagen waarin de eisprong wordt uitgesteld.

Verspreiding
Deze soort komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië. Gematigde bergwouden op hoogten tussen 1800 en 4000 meter vormen de voornaamste habitat van deze soort. De habitat wordt echter steeds kleiner door het kappen van bomen. Bovendien wordt er soms op de dieren gejaagd voor hun pels. Naar schatting leven er nog 10.000 dieren in de natuur.

Bron: wikipedia.nl  Foto’s: T.V.S. Nature Photograpy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *