Kunstwerk Ontstaan

kunstwerk.maart.2Kunstwerk Ontstaan

Als je Tilburg binnen rijd via de Reeshofweg valt het kunstwerk meteen op ook in de avonduren dan is het mooi verlicht.
Het kunstwerk op de rotonde Reeshofweg nabij de Witbrant West met als titel: ONTSTAAN is in 2004 geplaatst in opdracht van KORT gemeente Tilburg
De eigenaar is de Gemeente Tilburg de naam van de kunstenaar is Wijnand Zijlmans.
Het beeld ‘ Ontstaan’ in de wijk Reeshof is gemaakt uit zwart en rood graniet en is ruim vier meter hoog. Bovenaan het beeld zie je een venster. Het venster heeft de mooie symboliek dat je er van beide kanten doorheen kan kijken. Van de ene kant naar de oorspronkelijke bewoners (boeren), de natuur en het agrarisch landschap en van de andere kant naar de nieuwe bewoners en de huizen en gebouwen van de Vinexwijk. Door dit open venster worden beide kanten tegelijkertijd met elkaar verbonden. De zwerfkei in het venster verwijst naar de geschiedenis en is eigenlijk het middelpunt van het beeld waar alles om draait. In vroegere tijden, toen de landbouw en veeteelt goed op gang kwamen, werden er tijdens het ontginnen van het land grote hoeveelheden stenen maar vooral ook zwerfkeien naar boven gehaald (bron: ‘Van Reij’s hof tot Reeshof’). De kei staat symbool voor de ontwikkeling en welvaart van het Reeshof gebied en wordt gekoesterd in een soort van moederschoot. De binnenkant van het venster is hoogglans gepolijst om de omgeving van de kei zacht en harmonisch te maken. Door twee grote zuilen onder het venster te plaatsen, komt de kei nog beter in het zicht. Hierdoor ontstaat er tevens een soort van poort, die de toegang tot de wijk symboliseert.

Het initiatief voor een kunstwerk kwam van Bewonersvereniging Reeshofpark die graag een baken voor de Reeshof wilde. De bewoners van Reeshof konden op vier ontwerpen stemmen. Het ontwerp van Wijnand Zijlmans werd als winnende ontwerp aangewezen.

Wijnand Zijlmans heeft Beeldhouwen gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft een passie voor natuursteen. Steen gaat terug tot het verste verleden en heeft al een lange reis achter de rug voordat de beeldhouwer er nieuwe dimensies aan verleent. Wijnand Zijlmans maakt de steen transparant en meditatief. Tegelijkertijd laat hij de massiviteit en het poëtische van de steen zien en raakt zo de kern van het natuurlijke materiaal.

Bron: kunstbuitenbinnentilburg.nl Foto: TVS Photography www.zoomm.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *