Leikeven Huis ter Heide

 

P1000469

Leikeven Huis ter Heide

Een prachtig gebied het Leikeven bij Huis ter Heide tussen Tilburg de Moer en Loon op zand.

Laat het bos even achter je en kijk uit over het Leikeven. Een prachtig vergezicht over een ven, dat grotendeels was ontgonnen voor de landbouw.

Natuurmonumenten heeft hier op 400 hectare 40 tot 50 cm van de bemeste toplaag afgegraven om het huidige ‘plas-gras’ gebied te realiseren met het project Lobelia.

Vlonderpad
Wijk gerust even van de route af en pik een stuk van het vlonderpad mee. Vanaf de vlonder kun je heel goed de bijzondere plantjes zien, die thuishoren op de natte heide, waaronder het vleesetende plantje zonnedauw.

P1000449

Wil je een extra stukje wandelen (2,5 km), volg dan de groene pijlen en wandel helemaal rond het Leikeven. Je komt vanzelf weer op de rode wandelroute terecht.

Uitkijkpunt
Speur vanaf het uitkijkpunt naar de vogels van het Leikeven, zoals de blauwborst, wintertaling, watersnip en bergeend. En wie weet, met een beetje geluk zijn de Schotse Hooglanders pootje aan het baden in het ven. Er lopen in het natuurgebied ongeveer 90 runderen rond in twee gescheiden kuddes. De Schotse Hooglanders helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden.

P1000447

Staand tussen de zonnedauw aan de oevers van het Leikeven, waarop de witte waterranonkel uitbundig bloeit, is het moeilijk voor te stellen dat er op deze zelfde plek achttien jaar geleden nog een maïsveld lag.

Dankzij herstelplan Lobelia zijn de intensieve landbouwgronden in het zuidelijke deel van landgoed Huis ter Heide omgetoverd tot een prachtig nieuw natuurgebied met natte heide en oude en nieuw uitgegraven vennen.

Op een open dag op 30 mei 2010 werd deze met mensenhand gecreëerde nieuwe ’natuurparel’ boven Tilburg gepresenteerd aan het publiek.

Bron: Natuurmonumenten en Trouw   Foto’s T.V.S.Fotografie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *