Rothschildgiraffe

_TVS7755
Vandaag even naar het Safaripark Beekse Bergen geweest, de Jonge Giraffe is heel goed gegroeid. ze was bij het water aan het drinken.

Giraffen zijn tegenover elkaar erg afstandelijk en onderhouden geen langdurige band. Ze staan vaak minstens twintig meter uit elkaar. Alleen tijdens het eten of als er een roofdier in de buurt is, komen ze dichter bij elkaar. Een groep giraffen bestaat uit dertig tot vijftig dieren en heeft geen echte leider. Er is wel een rangorde, maar die valt nauwelijks op. Een giraf die hoger in orde staat, houdt z’n kop en kin hoger en mag een dier lager in rang de looppas afsnijden.

_TVS7752Bevalling op twee meter hoogte
Als een giraffejong geboren wordt, blijft de moeder staan. Het jong valt dan ook van een hoogte van ongeveer twee meter op de grond. Al na een kwartier gaat de pasgeborene staan om te drinken bij de moeder. Het is dan al zo hoog als een volwassen mens en groeit bijna 2,5 centimeter per week. Er is een sterke band tussen een giraffejong en zijn moeder. In de eerste dagen na de geboorte blijft het jong binnen tien meter afstand van zijn moeder.

Dikke lippen
Giraffen eten de bladeren en twijgen van bomen. Voornamelijk van de acacia, want die komt het meest voor op de Afrikaanse vlakten. De boom heeft lange doorns van wel vijf centimeter lang. Toch hebben de giraffen daar geen last van. Hun mond en lippen zijn immers bedekt met een eeltlaag. Daardoor voelen ze de stekels niet.

_TVS7754Hoog in de boom
Door hun lange nek, hun flexibele bovenlip en hun ongeveer 45 centimeter lange tong kunnen giraffen selectief plukken. Zo halen ze alleen de bladeren van de boom af. En daardoor kunnen ze ook bij de hoogste bladeren, die waar de andere dieren niet bij kunnen. De vrouwtjes richten zich wel op lagere bladeren, ongeveer op schouderhoogte. Hieraan zie je in het veld onder meer het verschil tussen de mannen en de vrouwen.

Bron: www.safaripark.nl

Foto’s T.V.S. Fotografie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *