Calimero de Afrikaanse Olifant

_TVS9584.1000

Calimero had druk met de vrouwtjes, maar de vrouwtjes tonen geen interesse in zijn avances, toen reageerde Calimero heel boos naar de apen toe, een vrouwtje reageerde daarop met getrompetter en haar oren flink te wapperen.

Een groep olifanten (10 – 20 dieren) bestaat voornamelijk uit verwante vrouwtjes. Een wat oudere koe – zoals de vrouw wordt genoemd – heeft de leiding. De andere leden van de groep zijn haar zussen en dochters met hun kalveren. De leidster bepaalt het tempo van de kudde, waar de olifanten naar toe gaan en wat ze doen. Als de leidster sterft neemt de oudste vrouw van dat moment haar taken over. De mannen – bullen – verlaten de groep nog voordat zij volwassen zijn. Zij vormen mannengroepen of leiden alleen een zwervend bestaan.

_TVS9597.1000

Afrikaanse Olifant in Safaripark Beekse Bergen
Ook in Safaripark Beekse Bergen heeft de stier zijn eigen verblijf. In bepaalde perioden hebben de mannetjes een verhoogde seksuele activiteit: de must. Ze gaan dan op zoek naar vruchtbare vrouwtjes. Als de vrouwtjes in het park in de vruchtbare periode zitten gaan ze enkele dagen ‘op bezoek’ bij de stier.

Bijdrage aan fokprogramma
Het aantal olifanten is in de vorige eeuw sterk gedaald door de handel in ivoor. Ook nu nog worden olifanten in het wild door stropers gedood. De meeste olifanten leven daarom in beschermde reservaten. Hierin is slechts plaats voor een beperkt aantal. De olifanten van Safaripark Beekse Bergen zijn afkomstig uit een reservaat in Zimbabwe, en dragen bij aan het Europees fokprogramma. De stier, die de naam Calimero draagt, arriveerde in de lente van 2004 in het park en is de grootste olifant in Europa.

_TVS9570.1000

Contact
Olifanten kunnen heel goed horen. Maar ook verschillende geluiden maken. Zo kunnen ze elkaar begroeten of waarschuwen. Bij opwinding of gevaar trompetteren ze met hun slurf. Een grote kudde wordt soms in tweeën gesplitst. De groepen houden over grote afstanden met elkaar contact. Hun gebrom op een heel lage toon, niet hoorbaar voor ons, kunnen ze kilometers ver horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.