Schotse hooglanders

schotsehoogland.6

Schotse hooglanders: Je komt de Schotse hooglanders in de Dongevallei wel ergens tegen, deze keer kwam ik ze tegen toen ze op een warme avond in mei in het water stonden af te koelen, en op de achtergrond een dreigende lucht met onweer.

Naast roodbruine exemplaren komen ook zwarte, blonde, ‘roan’ (bruin/zwart gestreept) en soms ook witte exemplaren voor. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo. Schotse hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. De draagtijd is ongeveer tien maanden. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Grazers
Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden zoals in het Nationaal Park Veluwezoom. Hooglanders voeden zich ook met planten die veel andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven.

Bon: wikipedia  Foto T.V.S.Fotografie

1 reactie

  1. Leuk om ze zo in het water te zien, zijn prachtige beesten.
    De zonsondergang maakt de foto helemaal af.
    Groetjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *