Mariakapel in Netersel

_TVS0872We zijn naar een bijzonder Mariakapel in Netersel geweest, het ontstaan van de Mariakapel vonden we heel aangrijpend, toen ik bij het lezen van het verhaal er achterkwam dat ook de naam van mijn man en de geboorte jaar gelijkenis vertoonde van de Verzetsstrijder kreeg ik daarbij wel even een heel apart gevoel.

Omdat wij Pater Pio heel bijzonder vinden gaan we elke maand naar de vriendendienst van Pater Pio in de kerk in de Wassenaerlaan in Tilburg, we hoorde daar dat er ook een groot Pater Pio beeld staat bij een Mariakapel in Netersel.

Dit is het verhaal,  De gedachtenis kapel voor Fons van der Heijden, verzetsstrijder 1896-1944, op 20 september 1944 in het zicht van de bevrijding op ongeveer 50 meter afstand van deze kapel door de nazi’s  gefusilleerd op de grond van Toon Goossens. Deze heeft een stukje van deze grond geschonken om de bouw van de kapel mogelijk te maken. Het is geworden een klein bakstenen kapelletje uit 1947 met een nis, waarin zich een mooi eenvoudig zandstenen Mariabeeld bevindt en enkele herinneringen van de vrienden.

De naam van de Verzetsstrijder is Fons van der Heijden overleden in 1944 in Netersel de naam van mijn man is Fons Verheijden Geboren in 1944 te Tilburg er zijn bepaalde overeenkomsten en dat doet je wel wat als je dat zo onverwacht leest.

Deze Kapel staat op de hoek De Hoeve en Beemke in Netersel ( gem. Bladel ) en is een initiatief van de heer Hems uit Netersel. Het beeld in de tuin van de kapel stelt pater Pio voor. Op het tekstbord in de kapel staat het volgende te lezen: Wij, stichting “Maria Rosa Mystica”, heten u van harte welkom in deze “Veldkapel” Deze kapel is dagelijks voor iedereen opengesteld. Onder het genot van een (gratis) kopje koffie of thee kunt u zich hier in alle stilte even onttrekken aan het drukke wereldse bestaan. Tevens kunt gratis gebruik maken van de sanitaire voorzieningen. Het enigste wat wij aan U vragen is om enige stilte in acht te nemen en respect te tonen voor andere aanwezige mensen. Daarnaast verzoeken wij u vriendelijk om deze Kapel netjes en opgeruimd achter te laten.. Ter volledigheid delen wij u mede dat het secretariaat van de stichting “Maria Rosa Mystica” gevestigd is op De Hoeve 22 te Netersel, tel. 0497 681814. Matt Claassen Penningmeester “Maria Rosa Mystica”

_TVS0858

_TVS0863 _TVS0861

_TVS0860

_TVS0859

 

 

 

4 Reacties

  1. Ik kom al vele jaren in Netersel bij de kapel. En ik heb persoonlijk jos Hems en Matt Claassen mogen ontmoeten. Echt super wat zij daar opgericht hebben, Top.
    en all respect voor Matt Claasseb wat hij gedaan heeft, na het overlijden van Jos in 2003, echt bijzonder. Hij is de persoon die de kapel daarna in leven heeft gehouden.
    vele personen die ik ken zijn hem dankbaar voor wat hij betekent heeft in hun leven.
    Matt..wij zullen jou nooit vergeten. Chapeau!

  2. Door ziekte heb ik de kapel helaas lang niet meer kunnen bezoeken. Maar vorige week na meer dan een jaar weer in de kapel geweest, Fijn om terug te zijn, wat een rust vind ik daar en er hangt een speciale bovenaardse sfeer lijkt wel. Super om daar weer te mogen zijn. Wat mij opviel is dat er nog een foto hangt van Jos, gelukkig, hij was een hele fijne amikale man. Maar van Matt Claassen vind ik niets meer terug. Terwijl hij degene was die tussen 1999 en 2010 vaak in de kapel aanwezig was en tijd had voor vele bezoekers. Hij heeft mij door moeilijke tijden geholpen en niet alleen mij weet ik nog uit die tijd. Jammer dat hij niet meer herinnert wordt. in ieder geval wel door mij net als Jos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *