Ezel Dio met een Pacemaker

_TVS0069

 

Dio

De ezel Dio is geboren met een hartritmestoornis, waardoor hij een te trage hartslag heeft. Talloze keren per dag veroorzaakte deze te trage hartslag symptomen van plots bewustzijnsverlies. de ezel was niet in staat tot enige inspanning.

Onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde toonde aan dat het om een hartblok ging waarbij een implantatie van een Pacemaker de enige redding was. Na het aanbrengen van een voorlopige pacemaker werd dio onder algemene narcose gebracht en klaargemaakt voor operatie.

Via het bloedvat onder borstspier werd een elektrode ingebracht tot in het hart en verbonden met de pacemaker. Bijkomende moeilijkheid was dat er voorzien moest worden dat de ezel in het komende jaar nog zal groeien. De pacemaker werd ter hoogte van de borst onderhuids aangebracht . Onmiddellijk na de activiteit van de pacemaker deed deze zijn werk en nam het hartritme over telkens wanneer de hartslag te laag was.

Screen-shot-facebook-ezel-Dio

 

foto: van Universiteit Gent

Dio ontwaakte goed van de narcose en is sindsdien nooit meer flauwgevallen. Dio bleef nog een tweetal weken op de faculteit Diergeneeskunde in Gent. Het herstel verliep vlot. De pacemaker bevindt zich onder de dikke borstspier en is daarom, nog nauwelijks zichtbaar. Deze locatie zorgt er ook voor dat er geen hinder is bij beweging of wanneer het dier ligt.

Bij de laatste controle moest Dio ook inspanningstesten doen zodat de pacemaker ingesteld kon worden om de hartslag te laten aanpassen aan de fysieke inspanningen die de ezel deed. Daarna kon hij veilig terugkeren naar de Ezelshoeve.

_TVS0106

Dio samen met zijn moeder

Het doel van stichting de Ezelshoeve

Het doel van Stichting de Ezelshoeve is een betere ezel-toekomst en dit kan alleen in een gezonde, duurzame wereld. Daarom kiest de Ezelshoeve ervoor om bij te dragen aan een duurzame toekomst door het samenwerkingsproject Ezelshoeve 2020 te lanceren.

Het doel is om alle aspecten van duurzaamheid te implementeren binnen de organisatie en hierdoor eenvoorbeeld te worden en een roadmap te zijn voor andere (non-profit) instellingen en goede doelen.

_TVS0098                                                     Dio’s moeder

Ook JIJ kunt je engageren! Het project “Ezelshoeve 2020” is een transitie en we zoeken mensen of bedrijven die zich hierbij aan willen sluiten. Ben je duurzaamheids expert, is je bedrijf gespecialiseerd in fondsenwerving of gaat de toekomst van de ezelwereld je gewoon aan het hart?

Je kunt je aansluiten door actief deel te nemen aan workshops, door mensen of middelen ter beschikking te stellen, door expertise in te brengen, door promotie en netwerking,

Wil je meer weten? Wil je weten hoe jouw bedrijf een bijdrage kan leveren aan dit project? Wil je weten hoe jij dit project kunt steunen?

http://www.ezelshoeves2020.nl/

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *