Kruisbekken

 

kruisbek.1

Mannetje

De kruisbek ben een paar keer tegengekomen een keer achter bij mij in de tuin dat was het mannetje, en in Oosterhout op de Wrachelsehei.

Weinig vogels hebben zo’n ongewone snavel als de kruisbek: de bovenste en onderste snavelhelft kruisen elkaar! Zo’n snavel is een uiterst effectief gereedschap om zaden uit dennen- en sparappels te halen. Kruisbekken zijn vinkachtige vogels, die vooral in de trektijd en in de winter in Nederland verblijven. De mannetjes zijn prachtig karmijnrood van kleur, de vrouwtjes zijn bijna egaal groen. Kruisbekken houden zich vaak op in groepen. Ze zijn te herkennen aan een diepe, golvende vlucht, gevorkte staartpunt en “kiep” geluid. Strijkt een groep kruisbekken neer in bomen dan zijn ze meestal boven in de kroon te ontdekken, waar ze hangend aan dennen- of sparappels naar voedsel zoeken. Wie zoekt naar een plas water in de omgeving kan daar geluk hebben en één of meer kruisbekken zien drinken. Dat is vrijwel de enige mogelijkheid om kruisbekken van écht dichtbij te zien.
kruisbek.2

Vrouwtje

Rode kleur van mannetje, vrouwtje groen, gekruiste snavelGedragfoerageert in groepen in de toppen van dennenbomen. Bij mannetjes zijn de kop, stuit en onderdelen steenrood maar er is enigszins variatie in de kleur en sommige individuen hebben dan ook een variabele hoeveelheid grijsgroen of geeloranje in hun verenkleed. Vrouwtjes zijn grijsgroen of dof geelgroen van kleur, waarbij de stuit meestal het helderst van kleur is. Onvolwassen vogels zijn grijs en zwaar gestreept. Formaat/ lengte15 – 17 cm. Snavel Bovenste en onderste snavelhelft kruisen elkaar Poten grijs roze.

Bron: vogelbescherming.nl Foto’s: TVS Photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *