Sperwer

 

Sperwer Man

De Sperwer komt elke dag kijken bij de voederhuisjes of hij niet toevallig een musje of ander vogeltjes kan vangen het liefs een mus.

Opvallend is de gele iris, net als de fijn gebandeerde borst en de dunne maar krachtige, gele poten. Sperwers hebben stompe vleugels met een relatief groot oppervlak. De vleugels zijn veel breder dan van valken, waarvoor ze vaak worden aangezien. Opvallend is het grote verschil in formaat tussen mannetje en vrouwtje. Vrouwtjes zijn groter en zwaarder dan mannetjes en jagen op grotere prooien dan mannetjes. De lengte van kop tot staart varieert van 28 tot 38 centimeter.

Sperwer Vrouw

Zangvogels zijn de voornaamste prooi, met name huismus, vink, merel, spreeuw en mees. Het vrouwtje vangt ook grotere prooien als de turkse tortel. De sperwer jaagt vanuit dekking, of met een plotselinge, snelle vlucht in het voorbijgaan.
De sperwer bouwt ieder jaar hoog in de bomen een nieuw nest, waarin één tot zes, maar meestal vier of vijf eieren worden gelegd.
Sperwers komen in heel Europa voor, met uitzondering van IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië en Rusland. Het verspreidingsgebied strekt zich in een gordel uit van Rusland tot Kamtsjatka, Japan en Korea. Sperwers leven voornamelijk in bosgebieden (vaak naaldbos), maar ook in cultuurland en in steden. Vogels uit de noordelijke streken overwinteren in gematigde gebieden.

Bron Wikipedia  foto’s Tonnie Verheijden

2 Reacties

  1. Wat een mooie beschrijving van de sperwer. Ik heb het gelezen aangezien een paar weken geleden een vriendin van mijn zoon een vogel tegen haar auto kreeg.
    Ze probeerde het dier nog te redden maar helaas.. nu kan ik dankzij jou lezen dat het 100% zeker een sperwer was.
    Mijn zoon is de vogel gaan halen in Grijpskerk Groningen tot nu toe heeft hij hem ingevroren want het is een bijzonder exemplaar. Wel is het sneu voor de vogel en de omstandigheid waarin ik nu vertel hierover helaas maakt de automobilist nog vaak dieren dood maar dat is mijn mening.
    Mijn complimemten prachtige site!

Er kunnen geen reacties worden geplaatst.