De Gele Trilzwam kwamen gisteren tegen tijdens een boswandeling door de Gaas, hij valt wel op tussen de bomen met zijn felle gele kleur.
De Gele Trilzwam zit op Schorszwammen uit het geslacht Peniophora. De Eikeschorszwam (P. quercina) is een geliefd slachtoffer. Let er maar eens op: als je een Gele trilzwam vindt op een eikentak dan zitten er meestal ook wel exemplaren van de Eikeschorszwam op diezelfde tak. Schorszwammen hebben zich ecologisch gespecialiseerd. Ze zitten vaak in takken die sterk aan uitdroging onderhevig zijn, zoals afgestorven takken die nog wel aan de boom vastzitten. Als zijn gastheer het hogerop zoekt, dan rest de parasiet niet veel keus.
Zo kan dus ook de Gele Trilzwam hoog in de boom terecht komen. Bij invallende vorst bevriezen ze daar makkelijk. De stuk gevroren vruchtlichamen laten los zodra het weer gaat dooien, en ploffen – met water verzadigd – onder de boom op de grond. Paddenstoelenzoekers hebben hun blik zelden omhoog gericht. Maar als je eens een Gele trilzwam op de grond ziet liggen, probeer dan eens uit te vogelen van hoe hoog hij kwam.
Tekst : Nico Dam, Nederlandse Mycologische Vereniging,
Ziet er heel mooi uit, prachtig die kleur. Die valt zeker op in het kale bos.
Ik heb hem zelf nog niet gezien.
Groetjes