Landgoed Huis ter Heide

TVS_6083
Landgoed Huis ter Heide, afgelopen zondag 25 januari 2015 was er een wandeling met 2 gidsen van IVN beleef de natuur, het weer zag er triest uit met af en toe een beetje regen. de wandeling was heel interessant en heel leerzaam met goede uitleg over het ontstaan van het Natuurgebied en ook informatie over de bomen planten en dieren.

TVS_6033

Op Huis ter Heide bij Tilburg vind je zeer afwisselende natuur. Loop over het fraaie landgoed en geniet van het uitzicht vanaf het vlonderpad. Ontdek tijdens je wandeling de vele riet-, zang- en watervogels en sta zomaar oog in oog met de Schotse hooglanders die in dit gebied grazen.

TVS_6081

Bron: NatuurmonumentenDit prachtige natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers, gevarieerde bossen en een voormalig jachthuis is een paradijs voor rustzoekers. Heel vroeger bestond dit landgoed aan de noordelijke stadsrand van Tilburg uit heidevelden, in de volksmond ‘woeste gronden’ genoemd.

TVS_6045

Wandelen op landgoed Huis ter Heide
Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Wandel of fiets door de natuur over de paden en kies uit de verschillende wandelroutes die Natuurmonumenten heeft uitgestippeld.

TVS_5999

Via de gele en witte route maak je een wandeling langs de nieuwe vennen. Geniet vanaf de twee uitkijktorens van het uitzicht en speur naar de vele vogels. De groene route gaat over het fraaie vlonderpad. Bij de westelijke uitkijktoren bij het Leikeven komen de rode, gele en witte wandelroute samen. Aan de oostkant van het Leikeven staat nog een uitkijktoren!

TVS_6023.1

 

In het gebied kun je Schotse hooglanders zien. Deze grote grazers, die in 2 verschillende kuddes leven, zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing. Blijf voor de rust van de dieren en je eigen veiligheid op ruime afstand (25 meter).

Het Leikeven is schoon en slibvrij gemaakt. Daardoor is de kwaliteit van het water nu veel beter. De waterlobelia, die hier vroeger uitbundig bloeide, is terug. En met een beetje geluk kun je vanaf het vlonderpad de heikikker en vinpootsalamander in het water zien scharrelen.

Tegelijkertijd zijn de afgelopen jaren de dunningen in het bos zodanig uitgevoerd dat er meer variatie is ontstaan. Kom zelf kijken naar het resultaat!

Bron: Natuurmonumenten Huis ter Heide   Foto’s: TVS Photography

1 ping

  1. […] had arrived at Huis ter Heide near Tilburg in the Netherlands on 8 July 2016, on 9 July we went to that nature reserve again. First, we saw this map butterfly, on a very young oak […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.