Helleborus Orientalis

_TVS2520 De Helleborussen staan nu volop in bloei in onze tuin, het is altijd mooi om weer bloeiende bloemen te zien in februari.

Standplaats: halve schaduw / zonnig

Grondsoort: goed doorlatende, humusrijke grond
Bloeiperiode: jan – april
Hoogte: 40 – 60 cm
Wintergroen: niet-bladverliezend
Winterhard: ja

Weinig planten in de winter kunnen de schoonheid evenaren van helleborussen. Het zijn echt winterbloeiende planten. In een zeer milde winter kan helleborus al in januari beginnen te boeien. Meestal loopt de bloeitijd van eind januari tot eind april. Helleborus groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plaats. Staat de plant in de diepe schaduw, dan zal hij minder bloemen krijgen.

_TVS2515Soorten

Helleborus soorten. Helleborus orientalis-hybride is ongelooflijk populair. Dat heeft o.a. te maken met zijn kleurenpalet. Hij bloeit in de kleuren wit, witroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel. Bovendien is helleborus orientalis-hybride niet veeleisend. In een humusrijke grond en op een halfschaduwrijke / zonnige plaats zal hij het goed doen. De bladeren en de bloemen verschijnen elk op aparte bloemstelen. Het blad is groenblijvend. Ook zaait Helleborus orientalis zich bijzonder goed uit. Wel duurt het een aantal jaren voordat de zaailingen zelf bloemen gaan produceren.

_TVS2524

Helleborus niger, die bloeit met witte, grote bloemen en leerachtige, donkergroene bladeren met diepe lobben, is in tegenstelling tot andere helleborus soorten geen gemakkelijke plant. Vaak hoor je de klacht dat helleborus niger langzaam groeit en weinig bloemen produceert. Dit alles heeft grotendeels te maken met zijn voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Hij heeft namelijk graag een steenachtige, vruchtbare grond, die ook nog iets wat kalkachtig moet zijn.
In het wild groeit de plant o.a. in Duitsland, Italië en Zwitserland in bergachtige streken en op alpenweiden.

Een hele grote helleborus is Helleborus argutifolius, die vaak wordt aangeplant om zijn opvallend, stekelrandig, diepgroen blad. Hij wordt 60-90 cm hoog en 60 cm breed. De lichtgroene, komvormige, knikkende bloemen van Helleborus argutifolius, maar ook de bladeren verschijnen aan één rechtopgaande steel. Helleborus argutifolius ‘Silver Lace’ groeit minder krachtig en beriekt slechts een hoogte van 40 cm.

Bron: www.greenfingersonline.nl
Foto: T.V.S.Fotografie

2 Reacties

  1. Orgientalis. Hij bloeit erg rijk, maar om dan gelijk maar van ’n orgie te spreken gaat me te ver. Zullen we het maar op ‘orientalis’ houden?

    Hij wordt er niet minder mooi om.
    Groet

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *