Buntgras

_TVS3067In deze tijd staat het buntgras er mooi bij in de Gaas.

Wat imkers buntgras noemen heet in werkelijkheid pijpenstro (Molinea caerulea). Het echte buntgras (Corynephorus canescens) is zo klein (minder dan 10 cm hoog), dat je daar niets van kunt vlechten. De stengels van het pijpenstrootje gras kunnen echter tot ongeveer één meter hoog worden.
Buntgras groeit op zeer droge voedselarme zandgronden, bijvoorbeeld langs zandverstuivingen.
Het pijpestrootje groeit vooral in vochtige vergraste heide.

_TVS2963

Pijpenstro wordt ook wel ‘bunt’, ‘bent’ of ‘bente’ genoemd, vandaar wellicht de naamsverwarring met buntgras.

Pijpenstro is sterker dan gewoon stro. Bovendien is de kans dat een korf van pijpenstro wordt aangevreten door de muizen minimaal. Dat zou komen doordat pijpenstro kiezelzuur bevat, wat ook verklaart dat de grote grazers op de heide het pijpenstro niet of nauwelijks aanvreten.
Pijpenstro is duidelijk zwaarder dan stro. Pijpenstrokorven worden dan ook vaak wat dunner gevlochten.

_TVS3066

Pijpenstro moet wel droog blijven:
Korven van pijpenstro zijn schimmelgevoelig. Het gaat daarbij om een schimmel die erg gesteld is op duisternis en vocht. Zet de korf dus straks op een gaasbodem en van de grond af, zodat je licht en lucht onder de korf krijgt. Dan heb je geen last.
Pijpenstro zwelt behoorlijk op als het nat is. Dus alleen vlechten met gortdroog pijpenstro, want anders krimpt alles zodra het droog wordt.

Met pijpenstro kun je geen hoeken maken. Het is dus ongeschikt voor het vlechten van een Uddeler korf. Pijpenstro kan alleen buigen en daarna lelijk knakken.

Er worden verschillende verklaringen gegeven voor de naam van pijpenstro:
Het zou vroeger veel gebruikt zijn voor het schoonkrabben van de binnenkant van een pijp (waar je tabak in rookt). Pijpenstro wordt in sommige gebieden dan ook wel pijpenvegers genoemd.
Bij het maken van de Leidse pijp werd de klei werd om de bunt gerold en dan gebakken. Tijdens het bakken verbrande het strootje. Het bunt was hier uitstekend voor geschikt omdat het geen knopen heeft. Je kunt door een pijpenstrootje heen blazen.

Bron: Imkerpedia  Foto’s TVS Photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *