Kuifmees

_TVS2330

Vanmorgen keek naar buiten en zag een Kuifmeesje eerst dacht ik dat het een Pimpelmees was maar die heeft geen bruine kleur, ze vloog wat dichterbij toen zag haar Kuifje dus vlug foto’s gemaakt

De kuifmees is een bijna endemische Europeaan: de verspreiding is vrijwel beperkt tot Europa. Dat komt niet veel voor in de vogelwereld. Net zomin als de prachtige nonchalante kuif, die bij opwinding zo mogelijk nóg verder wordt opgezet.

 

_TVS2325

Kuifmezen zijn nogal territoriale vogels die het gehele jaar in hun broedgebied verblijven. Alleen jonge vogels vormen in de winter zwervende groepjes. In het voorjaar zoeken ze alsnog een eigen territorium, waar ze de rest van hun leven zullen blijven.

 

_TVS2327

De kuifmees heeft misschien wat onverwachte vijanden: spechten zijn dol op mezeneieren en schromen niet een nestje kuifmezen op te peuzelen. Kuifmezen houden van bossen waarin dennen (Pinus-soorten) overheersen.De verspreiding van de kuifmees is vrijwel beperkt tot de Europese dennenbossen. Alleen in de Oeral komt de soort ook buiten Europa voor.
Kuifmezen zijn strikte standvogels, die ’s winters nog geen vleugellengte buiten het normale territorium komen.

Bron: www.vogelbescherming.nl

Foto’s: T.V.S.Fotografie

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Ghita op 7 februari 2014 om 15:39

  Wat leuk zeg dat jij de kuifmees op bezoek krijgt, ik vind het zo’n mooi vogeltje maar heb hem nog maar twee keer gezien in mijn leven, hier in de randstad zie ik hem nooit.
  groetjes ghita

 1. Wat een leuke tuingast zeg! Ik heb hem nog nooit gezien. Ben toch wel een beetje jaloers ;-)

  Gr. René

  • Mariette van Wijhe op 8 februari 2014 om 12:48

  Mooi deze foto’s! Ik kende deze eigenlijk niet. In mijn Tuin heb ik moment de gewone Koolmees. Ze zijn steeds met zijn twee. De Pimpel mees ken ik ook wel al hoewel ik die hier niet zo vaak zie. Dit verschild volgens mij ook per omgeving, want in Drenthe waar ik vlak bij dennenbomen woonde zag ik ze wel. Hartelijke groet, M van Wijhe.

  • Ghita op 24 februari 2014 om 19:21

  Wat leuk zeg, een kuifmees in je tuin. Dat zal hier in de randstad nooit gebeuren. Een prachtig vogeltje, en mooi gekiekt.
  groetjes Ghita

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.