Kruisspin

Ik heb het niet zo op spinnen, maar deze Kruisspin viel wel op hij was een web aan het maken tussen twee jonge dennenbomen.

De kruisspin moet het bij de jacht niet van zijn acht ogen hebben. Hij is namelijk nogal kippig. Kijken, en ook ruiken, doet hij met zijn acht behaarde poten. Met behulp van de haren kan hij bijvoorbeeld een geslachtsrijp vrouwtje traceren. Spinnen die webben maken hoeven eigenlijk niet zo goed hun ogen te gebruiken. Snort er een mug of vlieg tegen je vangnet, dan voel je dat als kruisspin onmiddellijk. Iedere trilling, hoe klein ook, wordt door de delicate pootjes meteen geregistreerd.


Spinnen die zonder web jagen, de zogenaamde springspinnen (Salticidae), zijn daarentegen toegerust met verbluffend scherpe ogen. Kenmerken: zeer beweeglijk, goed ruimtelijk zicht en te gebruiken als zoomlens. Bovendien kunnen springspinnen waarschijnlijk kleuren onderscheiden.

Spinnen hebben enkelvoudige ogen, dus geen facetogen zoals insecten. Je hebt soorten met acht en met zes ogen. Bij de kruisspin zijn het er dus acht: een rijtje voormidden- en voorzijogen (4) en een rijtje achtermidden- en achterzijogen (4). bron: natuurinformatie.nl

Dit is een Pardosa Spin.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.