Huismussen nestelen


April-copy
Huismussen nestelen overal in onze omgeving.
De huismus is in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen. Begin jaren tachtig begon de afname, die begin jaren negentig versnelde. Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen. En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten.
Huismussen zoeken hun voedsel, dat voornamelijk uit bessen en zaden bestaat, op de grond.
Daarbij hippen ze op een karakteristieke manier, als een stuiterende pingpongbal, in het rond.

TVS_7161

Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder.
Het nest wordt gemaakt in holten van bomen, in nestkasten, onderdakpannen en in gaten en kieren van gebouwen.
Het slordige nest bestaat uit takjes, stro, veertjes en hondenharen.
Om huismussen te helpen kunt u een aantal dingen ondernemen. Klop iedere dag uw tafelkleed buiten uit: de broodkruimels voorzien de mussen van voedsel. Richt uw tuin vogelvriendelijk in, zodat er het hele jaar insecten en zaden te vinden zijn. Voer het gehele jaar speciaal vogelvoer, ’s winters aangevuld met vetbollen en pindanetjes. Plaats een drinkschaal, zodat mussen kunnen drinken en baden. Boeren kunnen hoekjes met graan laten staan. Zorg dat mussen (weer) onder uw dakpannen kunnen komen,. Plaats enkele speciale mussenpannen op uw dak. Hang mussen- of spreeuwenpotten tegen uw woning. Timmer twee of drie huismussennestkasten. Zorg voor dekking van struiken of een haag, waar de vogels zich veilig voelen. kijk op www.vogelbescherming.nl/huismus voor tips.

TVS Photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *