Huis ter Heide

 

TVS_3628

Huis ter Heide is een prachtig natuurgebied die van alles te bieden heeft voor een natuurliefhebber. het is in beheer van Natuurmonumenten, we gaan er zeker hier nog meer wandelingen maken.

TVS_3635

Door het afwisselende landschap komen er allerlei soorten vogels voor in natuurgebied Huis ter Heide. Op en rond de vennen kun je verschillende ganzen tegenkomen en met wat geluk zie je er lepelaars! Kleurrijke vogels op het landgoed zijn de groene specht, blauwborst en de ijsvogel. En vanuit de bomen speuren buizerds en sperwers naar hun prooi in het bos en op de akkers.

TVS_3653

Zoogdieren
Zeker rond de schemering ’s ochtends en ’s avonds heb je grote kans om reeën te zien in de velden. Andere zoogdieren in het gebied zijn de vos, das, het konijn en de Schotse hooglander. De hooglanders grazen in twee kuddes verspreid over het landgoed.

TVS_3665

Reptielen en Amfibieën
Vrijwilligers kijken met regelmaat welke dieren en planten in onze gebieden voorkomen. Zo ook in de Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide. Mark Klerks deed in 2010 een aantal interessante waarnemingen. Zo is in het gebied o.a. een in ons land zeldzame melanistische hagedis waargenomen en leeft bij de vennen de bijzondere heikikker, waarvan het mannetje rond paartijd blauw kleurt!

 

TVS_3646

Planten op Huis ter Heide
Een bijzondere beschermde plant die bij meerdere vennen groeit in het gebied is de zonnedauw. Dit is een vleesetende plant! De plant kan op heel voedselarme bodem groeien, maar moet wel ergens zijn voedingsstoffen vandaan halen: die haalt hij dus uit insecten die hij vangt. De druppels op het plantje lijken waterdruppels, maar dit is een kleverige stof waar de kleine insecten aan blijven hangen. Een mooie beschermde bloem die hier in de natuur groeit is klokjesgentiaan. De bloemen lijken op de bel van een klok. Bovendien is klokjesgentiaan de waardplant voor de zeldzame vlinder het gentiaanblauwtje. Deze vlinder kan niet zonder deze bloem, waarop deze fladderaard de eitjes legt.

Bron: www.natuurmonumenten.nl   Foto’s T.V.S. Fotografie

 

1 Reactie

  1. Hoi Tonnie,
    een heel mooi en sfeervol blog.
    Vooral foto 1 en foto 3 vind ik werkelijk supermooi!

    Groetjes, Helma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *