Groene Specht

groene-specht

Groene Specht mannetje

Vanmiddag viel mijn oog op gescharrel in de sloot een Groene Specht, hij viel niet zo op met zijn groene kleur tussen het gras en de bramenstruiken zijn rode pet verraden hem.

Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Als broedplaats verkiest de soort meestal een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Het voedsel bestaat uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld. De lachende roep valt vaak eerder op dan de vogel zelf, maar wie eens een groene specht tekeer heeft zien gaan op een mierenhoop zal dit niet snel vergeten!

Algemeen
Overige namen Green Woodpecker , Picus viridis Orde Piciformes FamilieSpechten (Picidae) Status Jaarvogel.

Vrij schaarse broedvogel; standvogel. Europese verspreiding De groene specht komt voor in boreale, atlantische en mediterrane bossen en parkachtige landschappen in geheel Europa. In meer arctische streken ontbreekt de groene specht; het habitat komt hier immers niet voor.

Leefomgeving en voedsel
Biotoop Bos, park en tuin Voedsel- en broedbiotoop Gevarieerde, open bossen met veel oude loofbomen, waarin de groene specht een nest maakt. Het voedsel zoekt de groene specht hoofdzakelijk op de grond. Voedselinsecten

Broeden
Broedperiode maart-juni, Kolonie broeder Nee, Aantal legsels 1, Aantal eieren 4-6

groene-specht.1

Rode Lijst Ja

Motief Kwetsbaar, Oorzaak afname, De soort staat op de Rode Lijst omdat het aantal broedparen duidelijk is afgenomen en de Nederlandse verspreiding beperkt is.

De afname van de groene specht lijkt in de eerste plaats gerelateerd aan de problemen die bepaalde mierensoorten ondervinden bij de verzuring van bos en hei. De afname van dit stapelvoedsel leidt logischerwijs tot het verdwijnen van de mieren-predator.

Wintervoedering Nee

Tuintips
Grote tuinen met oude bomen kunnen geschikt zijn voor de groene specht. Het voedsel (hoofdzakelijk mieren) moet bovendien aanwezig zijn, althans in de directe omgeving.

Nest kast

Voor de groene specht is een diepe spechtenkast geschikt, met een binnenmaat van ongeveer 50x12x12 centimeter en een invliegopening met een diameter van 6-8 centimeter, welke door de vogels meestal zal worden vergroot.

Bron: vogelbescherming.nl   Foto’s: T.V.S.Fotografie

1 Reactie

  1. Dit is toch wel heel gaaf zeg, zomaar een groene specht kunnen fotograferen, en hij staat er nog prima op ook, daar zul je wel heel blij mee zijn. En ik ben een tikkie jaloers want deze mooie vogel staat nog op mijn wensenlijstje
    groetjes Ghita

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *