De Vlaamse Gaai

De Vlaamse Gaai is een mooie vogel het is een jager die in het voorjaar achter de jonge vogeltjes aan jaagt, maar dat is de natuur. hij komt elke dag even langs voor de pinda’s.

Deze vogel komt voor in het cultuurland en de bossen. Hij is over heel Europa verspreid met uitzondering van het hoge noorden. In nieuwbouwwijken zie je in eerste instantie vaak de ekster, naarmate de bomen en struiken in het openbaar groen en in tuinen groter worden, wordt deze langzaamaan verdrongen door de gaai.

Voedsel

Voedsel vindt de gaai in bomen en struiken, in de lucht en op de grond; het betreft een breed spectrum van dierlijk en plantaardig dieet: insecten en ongewervelden (waaronder veel plaagdieren), eikels, beukennootjes, hazelnoten en andere zaden en noten, vruchten als bramen, frambozen en lijsterbessen. Ook kleine of jonge zangvogels en eieren behoren tot het dieet, evenals kleine knaagdieren. Met de sterke snavel hakt de gaai gaten in harde omhulsels als slakkenhuizen, notendoppen en eierschalen.

De eik is afhankelijk van de gaai voor het verspreiden van eikels: de gaai vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel naar plaatsen met een zachte ondergrond, waarna hij ze in de aarde duwt. Zo legt hij een wintervoorraad aan. Hij vergeet alleen een aantal plekjes. Wat niet teruggevonden wordt, kan uitgroeien tot een nieuwe eik. Om deze reden wordt de gaai ook wel ‘de grootste bosbouwer’ genoemd. De Duitse naam voor de gaai (Eichelhäher) typeert het gedrag. Bron Wikipedia

2 reacties

  • Tiny op 26 november 2012 om 14:04

  Mooie vogel inderdaad. Ik heb hem hier nog niet veel gezien, heb bewust geen pinda’s opgehangen nog. Heb er dan soms 3 tegelijk in de tuin.
  En zie dan haast geen kleine vogeltjes.
  Prachtig op de foto gezet.
  Groetjes en fijne dag verder.

  • Alie op 30 november 2012 om 16:55

  Met pinda’s is hij dus te lokken, want hij is zo schuw dat een goede foto maken van hem heel wat moeite kost. Hier staat hij er mooi op.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.