De leeuwenwelpen in het Safaripark Beekse Bergen

_TVS0776

De leeuwenwelpen in het Safaripark Beekse Bergen

Op vrijdag 26 oktober 2012 zijn de 4 leeuwenwelpen geboren in het safaripark 2 vrouwtjes en 2 mannetjes. De trotse vader en moeder zijn Cesar (overgekomen vanuit een Franse dierentuin) en Arlen. Beide leeuwen zitten vlakbij het Kongo-restaurant.

Een jaar verder: zijn ze inmiddels flink gegroeid, je kunt nu goed het verschil zien tussen de mannetjes en vrouwtjes.

Aan het begin van onze jaartelling kwamen leeuwen voor in heel Afrika, een groot gedeelte van Azië en zelfs in Europa. Toen waren er negen ondersoorten leeuwen, die van elkaar verschilden in grootte en beharing. Inmiddels zijn er drie ondersoorten uitgestorven en worden er vier met uitsterven bedreigd.

_TVS0780

Pantera leo

Leefgebied: Afrikaanse savanne
Voedsel: Eet vlees
Leeftijd: In het wild tot 12 jaar oud, in dierenparken tot 20 jaar
Gewicht: Weegt tot 200 kilo
Jongen: Krijgt 2 tot 4 jongen, na een draagtijd van 3,5 maand.

Bokshelm

Alleen mannelijke leeuwen hebben manen. Die beginnen te groeien als de leeuw zo’n anderhalf jaar oud is. Na een jaar of vier zijn ze helemaal uitgegroeid. Als de leeuw ouder wordt, worden zijn manen steeds donkerder. De lange manen doen dan dienst als ‘bokshelm’ en beschermen tegen de klappen, die ze elkaar uitdelen als ze vechten voor een groep vrouwen.

Kort maar krachtig. Een leeuwenman mag in zijn sterkste leeftijd, als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, komt er al weer een jonger en sterker mannetje die hem van de troon stoot.

Bron: www.Safaripark.nl

Foto: T.V.S. Fotografie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *