Zwarte mees

Tijdens mijn dagelijkse wandeling kwam ik een Zwarte Mees tegen ze zat in een denneboom ik kon maar een foto maken, en weg was ze. Daarna heb ik nog even in de tuin gezeten met mijn camera, en wat zag ik een Zwarte Mees die ons een bezoekje bracht. Op een foto kunt u zien het verschil tussen een Zwarte Mees en een Koolmees.

Ze worden ongeveer elf centimeter groot, ongeveer even groot als de pimpelmees. De kop is relatief groot, er is geen zwarte buikstreep aanwezig zoals bij de koolmees. De zwarte mees heeft twee witte vleugelstrepen, een zwarte kruin en een witte wangvlek. Mannetje en vrouwtje zijn gelijk.

Levenswijze
Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit spinnetjes en insecten, in de winter zaden van sparren, de mees foerageert ook wel in loofbomen. Nestelt in boomholen, rotsspleten, of nestkasten, maar ook in gaten in de grond.

Verspreiding en leefgebied
De zwarte mees komt in het overgrote deel van Europa het hele jaar voor, waaronder in Nederland en België. Zwarte mezen komen veel voor in naaldbossen en minder vaak in tuinen dan de kool- en pimpelmees.

         Hier kunt je het verschil zien tussen de Zwart Mees en de Koolmees, de Zwarte Mees heeft geen zwarte streep over op zijn borst.

handtekening.5

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *