Staartmeesjes

Dit zal wel het voorlopig de laatste keer zijn dat de Staartmeesjes op bezoek komen, nu de vorst en sneeuw weer weg is.

Staartmees (Aegithalos caudatus)

Veldkenmerken. 14 cm. Onmiskenbaar. Kleine mees; staart neemt de helft van de totale lichaamslengte in. Kop wit met brede zwarte oogstreep, zwarte rug met roze mantelzijden, handpennen zwart en wit, lange zwarte staart met witte zijden. Onderdelen wit met roze op onderstaart tot aan poten. Snavel zwart en zeer kort. Ondersoorten uit noorden en oosten missen zwart op kop, mediterrane ondersoort heeft vage oogstreep en grijze mantel. Vlucht vrij zwak, met opvallend lange staart. Buiten broedseizoen meestal in groepjes, vaak samen met andere mezen. Heeft acrobatisch gedrag.

Geluid. Hoog ’sisisi’, karakteristiek ’chirrup’.

Voorkomen. Algemeen.

Habitat. In loof- en gemengde bossen, parken, etc.

Voedsel. Voornamelijk kleine ongewervelden; fourageert op twijgen. Komt vrijwel nooit op de grond.
Bron: www.soortenbank.nl

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *