Sperwer

Een paar dagen geleden was er een roofvogel in de tuin geweest er lagen overal veren van een mus, vanmorgen was de Sperwer er weer zittend op de schutting en kijkend of er nog iets te halen viel, helaas de mussen waren in geen veld of wegen meer te zien.

Opvallend is de gele iris, net als de fijn gebandeerde borst en de dunne maar krachtige, gele poten. Sperwers hebben stompe vleugels met een relatief groot oppervlak. De vleugels zijn veel breder dan van valken, waarvoor ze vaak worden aangezien. Opvallend is het grote verschil in formaat tussen mannetje en vrouwtje. Vrouwtjes zijn groter en zwaarder dan mannetjes en jagen op grotere prooien dan mannetjes. De lengte van kop tot staart varieert van 28 tot 38 centimeter.

Voedsel

Een sperwer (wijfje) met haar prooi, een Turkse Tortel, op een oprit in De Klinge
Zangvogels zijn de voornaamste prooi, met name huismus, vink, merel, spreeuw en mees. Het vrouwtje vangt ook grotere prooien als de Turkse tortel. De sperwer jaagt vanuit dekking, of met een plotselinge, snelle vlucht in het voorbijgaan.

Voortplanting
De sperwer bouwt ieder jaar hoog in de bomen een nieuw nest, waarin één tot zes, maar meestal vier of vijf eieren worden gelegd.

Verspreiding
Sperwers komen in heel Europa voor, met uitzondering van IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië en Rusland. Het verspreidingsgebied strekt zich in een gordel uit van Rusland tot Kamtsjatka, Japan en Korea. Sperwers leven voornamelijk in bosgebieden (vaak naaldbos), maar ook in cultuurland en in steden. Vogels uit de noordelijke streken overwinteren in gematigde gebieden.

handtekening.5

 

Share

Één reactie op “Sperwer

  1. Vanmorgen zat er een sperwer bij ons op de schutting. Eerst wisten we niet of het sperwer was, maar de foto’s van uw website geven precies weer zoals wij hem hebben gezien door de verrekijker. Helaas heb ik geen telelens om zulke mooie foto’s te maken. Dank voor uw plaatjes.
    Met vriendelijke groet,
    Ada en Kees de Jong
    Nieuwe Niedorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *