Gekraagde Roodstaart

_TVS5129Gekraagde Roodstaart gaat binnenkort vertrekken naar Afrika, in het voorjaar komen ze weer terug om te broeden, meestal naar dezelfde omgeving.

De vogel is 13 tot 14,5 cm lang. Het is een vrij slanke, onopvallende vogel die zich meestal ophoudt in het gebladerte. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een roestrode staart die vaak trilt als ze zitten. Het mannetje heeft een oranje borst en een zwart “gezicht” met een witte wenkbrauwstreep die doorloopt tot op het voorhoofd. De rug is leigrijs. Het vrouwtje is vaag oranje tot beige op de borst en grijsbruin op de rug.
Leefwijze
Het voedsel van deze trekvogel bestaat uit insecten, larven en bessen.

_TVS9416Voortplanting

Het legsel bestaat uit vijf tot zeven lichtblauwgroene eieren met roodbruine stipjes.

Verspreiding en leefgebied
De gekraagde roodstaart komt tijdens het broedseizoen in heel Europa voor, met uitzondering van Ierland en IJsland.

P. a. phoenicurus (Broedt in Europa en Noord-Afrika tot in Midden-Azië en overwintert in Midden en Oost-Afrika)
P. a. samamisicus (Broedt op de Balkan, Griekenland tot in Oezbekistan, Turkmenistan en Iran en overwintert in Noordoost-Afrika)
Het leefgebied bestaat uit halfopen landschappen met oude bomen afgewisseld door struikgewas, oud dennebos, parken en grote tuinen. In 2004 werd de wereldpopulatie geschat op 20,4 tot 48 miljoen individuen en dit aantal neemt toe. Daarom staat de gekraagde roodstaart als niet bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN.

_TVS5130

handtekening.5

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *