Weide hommel

Eerst dacht ik dat het een Steenhommel zou zijn, maar daar is ze te klein voor, even opgezocht nu blijk het een Weidehommel te zijn een vrouwtje.

De weidehommel (Bombus pratorum) is een kleine soort hommel, die veel in Nederland voorkomt. Het habitat bestaat uit weidegebieden, lichte bossen, tuinen en parken. Weidehommels hebben net als de aardhommel twee gele banden maar met een rood/oranje achterstuk in plaats van wit. Ook kunnen deze gele banden minder duidelijk zijn of zelfs geheel ontbreken. Mannetjes van de weidehommels zijn duidelijk meer geel behaard (kop, achterrand van het borststuk en grote delen van het achterlijf) dan de werksters. De grashommel lijkt op de weidehommel, maar heeft roestbruine in plaats van zwarte korfharen op de poten. De weidehommel heeft een korte tong. De volgroeide kolonie van de weidehommel bestaat uit 50 tot 200 werksters. Het nest zit bovengronds in composthopen en vogelnesten, maar ook onder stenen. De jonge koninginnen zoeken al in augustus hun winterverblijfplaats.

Bron: Wikipedia Foto’s T.V.S.Nature photography

 

2 Reacties

  1. Volgens ons een kolonie weide hommels in het nestkastje van de koolmees. Gaan ze vanzelf weer weg. Wat is precies de functie maken ze ook honing.

  2. Als de weidehommels bekwaam zijn om te uitvliegen gaan ze vanzelf weer weg, ze maken geen honing, maar ze zijn wel heel belangrijk om de planten te bestuiven en te bevruchten.
    Groetjes Tonnie Verheijden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *